top of page
Search
  • Writer's pictureCatharina Messell

Musik kan spille vigtig rolle i nyt paradigme indenfor behandling

Updated: Nov 10, 2018

Den hjælper på humøret, forebygger stress, styrker kroppens immunforsvar og dæmper angsten forud for en operation. Det handler hverken om piller, grøntsager, urtemedicin eller motion, men om musik.


 



De senere år, er der kommet et stadigt større fokus på musikkens mange muligheder indenfor behandling, både hvad angår optimering af kognitive funktioner, psykisk velvære og fysisk resiliens.


Musikken bliver i stadig stigende grad inviteret indenfor i sundhedsvæsenet, som en supplerende del af behandlingen, da musiklytning eller aktiv involvering i musikudøvelse kan lindre smerter og understøtte procedurer og indgreb, så patienten oplever mindre stress og angst, og kommer hurtigere igennem behandlingsforløbet.

Et helt nyt forskningsresultat dokumenterer de mange positive effekter på vores krop og sind, når musik bliver brugt målrettet til at understøtte, lindre eller forebygge bestemte tilstande. Forskere fra det canadiske McGill University har i en ny stor undersøgelse dokumenteret, at musik kan fremme både vores mentale og fysiske sundhed, skriver tidsskriftet »The Neurochemistry Of Music«.


»Vi har fundet overbevisende dokumentation for, at musik spiller en meget afgørende rolle på vores sundhed og velbefindende,« siger professor Daniel J. Levitin til tidsskriftet.

Forskerne har især haft fokus på effekten af musik inden for fire områder: Humør, stress, immunforsvar og social adfærd. Men også effekten af at lytte til noget bestemt musik forud for en operation er blevet undersøgt. Her er konklusionen, at musik reducerer angsten bedre, end hvis man giver patienter beroligende medicin, før de skal opereres.



Brug af musik er en såkaldt non-invasiv intervention, som kan være et vigtigt supplement til den øvrige behandling. Ofte kan en målrettet brug af musik reducere eller helt unødvendiggøre brugen af smerte-og kvalmestillende medicin, da særligt tilrettelagt musik påvirker hjernen på måder så den udløser opioider, som er smertedæmpende. Man kan altså sige, at musikken giver os adgang til vores eget naturlige apotek.





Ved brug af musik i behandling skelner man typisk mellem begreberne ”musikmedicin” og ”musikterapi”. Musikmedicin er musik, som kan administreres af patienten selv eller af personalet, mens musikterapi involverer en uddannet musikterapeut, som kan tilpasse musikinterventionen til situationen og tilbyde guidning eller samtale til at understøtte interventionen.

bottom of page